Brugsanvisninger

Rengøring til fliser

Download vores plejevejledning til keramiske fliser

Rådgivning

Slidstyrke

Slidstyrken på en flise angiver hvor meget flisens glasur kan holde til (hvor hurtigt flisens glasur bliver synligt slidt). Slidstyrken på glaserede fliser og klinker katagoriseres i en skala fra 1-5, hvor 1 er den laveste og 5 den højeste.

Slidstyrke kategorier

 1. Vægfliser
 2. Gulve med let slid, badeværelser, hvor der kun betrædes med blødt fodtøj
 3. Gulve med almindeligt slid
 4. Gulve med stærkere slid, alle gulve i privatboliger, kontorer, restauranter eller lignende
 5. Gulve med stærkt slid, butikker, banker, hoteller, skoler eller lignende

Brudstyrke

Brudstyrken på en flise angiver hvor meget flisens skærv kan holde til, så den ikke revner ved almindeligt brug eller der går en flis af, hvis man f.eks. taber noget på gulvet. Brudstyrken katagoriseres fra D-H, hvor D er den laveste og H den højeste (denne opdeling bruges ikke af alle fliseproducenter).

Brydstyrke kategorier

D Vægflise
E Alle gulve i privatboliger undtaget entre, bryggers og køkken
F Alle gulve i privatboliger
G Gulve med stærkere slid
H Gulve med stærkt slid

Til gulve i supermarkeder, offentlige bygninger, banegårde m.v. anbefales uglaserede fliser af typen granitkeramik fra arkitektserier.

Frostsikkerhed

Den mest frostsikre flisetype på markedet i øjeblikket er fliser lavet på en skærv af granitkeramik. Denne type flise produceres af knust sten og ler, der i tør tilstand presses sammen og herefter brændes ved så høj temperatur at materialet smelter sammen. Herved opnås en flise med optimal frostsikkerhed og skærvstyrke. Granitkeramik benævnes også stentøj og porcellanata.

Flisestørrelser

Hvilken flisestørrelse passer til mit lille gæstetoilet på to m2?

Der er ingen faste regler for hvad man kan og skal, alt er tilladt i boligindretningen, så følg gerne din egen fornemmelse og ide til flisestørrelse.

Som udgangspunkt gør man dog intet forkert ved at flisens størrelse følger rummets størrelse, dvs. små fliser i små rum og store fliser i store rum.

Herefter kan man tage hensyn til hvilken stil flisens størrelse og type giver:

 • Små rustikke fliser: hyggelig effekt, bondehusagtigt, gammeldags stil.
 • Små fliser, ikke rustikke: flot grafisk effekt, moderne rene linier.
 • Store rustikke fliser: hyggelig effekt, åbner rummet op.
 • Store fliser, ikke rustikke: moderne rene linier, åbner rummet op. Kan dog virke voldsomt i små rum, hvis stilen ikke passer til resten af huset.
 • Fliser med stort farvespil: Små fliser i små rum (der vil ikke være plads til farvespillet med store fliser).

Vælges store fliser til gulvet i badeværelset skal man være opmærksom på, at det er en god ide at vælge den type rist der løber langs væggen eller en trekantrist i hjørnet. Ved valg af disse specialriste bliver det ikke nødvendigt at lave tilskæring af flisen for at få ordentligt fald til risten (f.eks kuvertfald).

Rengøring af blanke eller matte fliser

Hvad er nemmest at rengøre?

Rengøringen er stort set den samme. Forskellen er i brusekabiner, hvor vandstænk på blanke fliser vil være synlige, såfremt der ikke aftørres efter bad.

Flisefuge

Hvilken fuge skal jeg vælge til mine fliser?
Fugetype (af hensyn til holdbarhed)

 • Almindelig fuge (finkornet): Benyttes til fugebredde mindre end 5 mm.
 • Multifuge (mellemkornet): Benyttes op til 20 mm fugebredde.
 • Klinkefuge (grovkornet): Benyttes til fugebredde større end 5 mm.

Fugefarve

 • Mørk fuge – rustik udseende
 • Lys fuge – “finere” udseende

De helt lyse fuger kan være svære at holde. Det er derfor vigtigt at der foretages en forsegling af fugen.

Fugen fremhæver flisens størrelse såfremt flisefarve og fugefarve ikke er for tæt på hinanden. Er fugefarven tæt på flisens egne farver vil fliserne fremstå mere som en hel overflade. Flisernes størrelse fremhæves diskret.
Fugebredde

 • Bred fuge – rustik udseende
 • Smal fuge – minimalistisk udseende

Såfremt flisen er meget uens i størrelsen, skal der dog vælges en fugebredde, der er stor nok til at tage størrelsestolerancen.

Skridsikkerhed

Til badrum findes der specielle fliser med skridsikker overflade til f.eks. ældre- og handicapboliger. Overfladen kan være med reliefmønster, “rock”-overflade eller med “sandkorn” i overfladen.

Mosaikfliser med skarpe kanter vil gøre gulvet skridsikkert. Eventuelt kun brugt på udsatte trædefelter. En dekoration samt løsning af et problem.

Herudover vil rustikke gulvfliser i mange tilfælde være skridsikre.

Pleje af fliser

Problemer med kalk på fliser?

Keramiske fliser og klinker kan rengøres, vi anbefaler følgende produkter:
LIP klinkerens
Til afrensning af fugeslør og grundrengøring, hvor der er aflejring af kalk, rust, ir, hudfedt og sæbe (f.eks. brusekabiner).

NB. Må ikke benyttes på poleret marmor, halvgranitter samt malede flader og emalje.
LIP Grundrens
 Til grundrengøring hvor der er aflejringer af sæbe og fedt. Kan friske et gulv gevaldigt op, hvis der gennem en periode er brugt for meget sæbe, så sæbelaget har dannet en hinde, der har suget snavs og støv.
LIP Klinkevask
Til daglig rengøring af fliser og klinker. Produktet afsætter en plejefilm, der mætter fugen og gør flisen nemmere at holde specielt i brusekabinen.
LIP fugeforsegler
Inden ibrugtagning er det en god ide at forsegle fugerne. Produktet forsvinder med tiden ved kraftig grundrengøring med f.eks. LIP Klinkerens. Der skal derfor genbehandles jævnligt. LIP Fugeforsegler kan med fordel anvendes på både fliser og fuger i brusekabinen. Overfladen bliver vandafskyende og dermed meget nemmere at holde ren.